Bardzo lubię leczo to takie uniwersalne danie bardzo przydaje się gdy nie mam czasu na zrobienie obiadu... otwieram słoik do tego ryż lub chleb i można szybko zaspokoić głód. Dlatego w tym roku też zrobiłam kilka słoików. A wy lubicie leczo?
SKŁADNIKI:
- 1/4 szklanki oleju
- 0.5 kg cebuli
- 2 kg pomidorów
- 2 kg papryki
- 2 kg cukinii
- do smaku:
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów
- pieprz
- sól
- ostra papryka
WYKONANIE:
Cebulę pokroić w pióra, paprykę i cukinię pokroić w kostkę .
Pomidory naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem w misce, a gdy skórka zacznie odchodzić , obrać i pokroić w dużą kostkę.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę , podsmażać ok 5 min by się zeszkliła. Wrzucić paprykę póżniej cukinię, a na końcu pomidory, przyprawić przyprawami i dusić około 1 godz.
Gorące leczo wlać do słoików, dobrze zakręcić i pasteryzować około 10 min.
Ja lubię, ale moje dzieci nie bardzo. Dawno temu, gdy syn wyjechał do pracy za granicą, zrobiłam mu parę słoików to sprzedał hehe. No cóż, dobrze że innym smakowało.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
No patrz jaki spryciarz
UsuńJa lubię wszystko co jest z jarzynami:)))
OdpowiedzUsuńPewno, że fajne z ryżem, albo z kaszą jaglaną
OdpowiedzUsuńbardzo lubię, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń