..zapraszam na jabłecznik najlepszy na gorąco do herbatki z cytrynką
SKŁADNIKI:
0.5 kostki margaryny
1 szkl.cukru+ 2 łyżki
3 jajka
0.5 szkl.mleka
1.5 szkl.mąki
1kg.jabłek
opakowanie cukru waniliowego
cynamon
1 małe opakowanie proszku do pieczenia
kilka kropel zapachu arakowego
tłuszcz do wysmarowania blaszki
WYKONANIE:
Do naczynia dodać margarynę,cukier,2 żółtka ,1 całe jajko i dokładnie utrzeć mikserem.Do powstałej masy dodać mleko,mąkę,proszek do pieczenia i zapach arakowy.Wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części
Jabłka utrzeć na tarce
Z dwóch białek ubić sztywną pianę z dodatkiem 2 łyżek cukru
Pierwszą część ciasta wyłożyć na wysmarowaną blaszkę,na to pianę z białek i na wierzch jabłka.Jabłka posypać cukrem,cynamonem i cukrem waniliowym.Następnie na wierzch położyć drugą część ciasta
Piec około 45 min
Smacznego!
Co jak co, ale jabłeczniki na gorąco uwielbiam!Na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńPycha!! a to jest kruche ciasto czy ucierane?Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMniam!! Uwielbiam ciacha z jabłkami!
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis :-)
Ale narobiłaś smaka...aż tu u nie mnie zapachniało.ZJADŁABYM KAWAŁEK :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zaglądasz do mnie :)
zaznaczylam i bede piec tylko jablka musze kupic ,mniam,mniam :)
OdpowiedzUsuńPoczęstuję się kawałeczkiem :) Mam ochotę na coś słodkiego, a nie chce mi się piec... dobra jutro upiekę ;)
OdpowiedzUsuńBiorę kawkę i lecę do Ciebie na ciacho:)
OdpowiedzUsuńZapraszam,zapraszam!
OdpowiedzUsuńSmakowite! Ciepła szarlotka z bitą śmietaną... i advocatem... Narobiłaś smaku... Śliczną masz serwetę. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńślinka cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuńi jak tu trzymać się diety kiedy takimi cudami kusisz :D
Tak nie można robić!!!!Bo tylko człowiek myśli mniam ;)
OdpowiedzUsuńTrzeba bedzie jutro sie wybrac na polowanie za takim ciachem. Pewnie "kupne" to nie to samo, ale narobilas mi smaka...
OdpowiedzUsuńOj, aż u nie zapachniało tym cynamonem!
OdpowiedzUsuńKusisz pysznościami a ja tu samą kawkę popijam :)
OdpowiedzUsuńTak sie nie robi- narobiłaś mi smaka
OdpowiedzUsuńSkusiłaś mnie, a zdradź na jaką blachę te proporcje i jaka temp pieczenia? Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuń