Czasu mam za mało... może ktoś pożyczy?
Ogród, zaprawy i jeszcze robótki trza dobę wydłużyć.
**************************
Ostatnio zrobiłam leczo... pomidory, papryka, cebula i przyprawy
2 kg. pomidorów
1 kg. papryki
1 kg. cebuli
pieprz, sól, papryka ostra
Cebulę kroję w talarki i duszę z pięć minut na oleju, wrzucam do garnka i na małym ogniu gotuję.
Pomidory zalewam wrzątkiem i zostawiam, a w tym czasie kroję paprykę w kostkę i dodaję do cebuli. Następnie obieram pomidory ze skórki (sama odchodzi) i kroję w kosteczkę, dorzucam do reszty składników, doprawiam- pieprz, sól i papryka ostra...dodaję troszkę wody i wszystko gotuję na małym ogniu około godziny... i gotowe.
Mniam, muszę bezwględnie zrobić:-))
OdpowiedzUsuńYmmm ... ja też nabrałam ochoty ...
OdpowiedzUsuńA gdzie cukinia, bo ja myślałam, że w leczu jest jeszcze cukinia lub kabaczek albo patison???
OdpowiedzUsuńPozdrawiam słonecznie :D choć u mnie leje!
Też planuję sobie na zimę zrobić leczo - dodaję jeszcze pokrojona w kostezzkę cukinię.
OdpowiedzUsuńJa też pomyślałam że taka wersja na zimę by była fajna a na dziś to by mnie panowie z czymś takim z domu pogonili mówiąc -gdzie jest mięsko , bez kiełbasy my nie jemy o hihi :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie i az slinka leci:)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty na ten przysmak .Idę coś na ząb wrzucić Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńczasu to chyba wszystkim brakuje- ogłaszam totalny NIEDOCZAS a leczo wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńTaki prosty przepis, a czyta się bardzo smakowicie, mniam :)A czas to najbardziej chodliwy towar, a nawet bym powiedziała "biegliwy" :))
OdpowiedzUsuńmniam, mniam aż ślinotoku dostałam :) pięknie i smakowicie wygląda :) do spróbowania :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńReni, wpraszam się do Cienie na leczo, co Ty na to?:)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze dokładam jakiś kawałek kiełbaski dla złamania smaku a reszte robie podobnie jak Ty i jest pychotka.Reniu jeszcze raz dziękuje bardzo za serducha.Pozdrawiam Ewa:)
OdpowiedzUsuńŁatwe, szybkie i smaczne!!! Takie potrawy lubię i jeść i robić:))) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pyszności!!!
OdpowiedzUsuńLeczo takie lubię!
OdpowiedzUsuńMmmmm! Ależ smakowicie tu Ciebie!
UsuńPozdrawiam!
I TO jest prawdziwe leczo, bez udziwniania i polepszania tego, co samo w sobie jest najlepsze! Ja też tak robię.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:) Ja jeszcze dodaje cukinie i czosnek:):)
OdpowiedzUsuńLeczo to jedyna potrawa w której toleruję paprykę:)
OdpowiedzUsuńhymm pyszności. Czas no właśnie skąd to brać?
OdpowiedzUsuń