31 sierpnia 2012

Smakowite leczo

Czasu mam za mało... może ktoś pożyczy?
Ogród, zaprawy i jeszcze robótki trza dobę wydłużyć.

**************************

Ostatnio zrobiłam leczo... pomidory, papryka, cebula i przyprawy


2 kg. pomidorów
1 kg. papryki
1 kg. cebuli
pieprz, sól, papryka ostra

Cebulę kroję w talarki i duszę z pięć minut na oleju, wrzucam do garnka i na małym ogniu gotuję.
Pomidory zalewam wrzątkiem i zostawiam, a w tym czasie kroję paprykę w kostkę i dodaję do cebuli. Następnie obieram pomidory ze skórki (sama odchodzi) i kroję w kosteczkę, dorzucam do reszty składników, doprawiam- pieprz, sól i papryka ostra...dodaję troszkę wody i wszystko gotuję na małym ogniu około godziny... i gotowe.




20 komentarzy:

  1. Mniam, muszę bezwględnie zrobić:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ymmm ... ja też nabrałam ochoty ...

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie cukinia, bo ja myślałam, że w leczu jest jeszcze cukinia lub kabaczek albo patison???
    Pozdrawiam słonecznie :D choć u mnie leje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Też planuję sobie na zimę zrobić leczo - dodaję jeszcze pokrojona w kostezzkę cukinię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też pomyślałam że taka wersja na zimę by była fajna a na dziś to by mnie panowie z czymś takim z domu pogonili mówiąc -gdzie jest mięsko , bez kiełbasy my nie jemy o hihi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo smakowicie i az slinka leci:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale mi narobiłaś ochoty na ten przysmak .Idę coś na ząb wrzucić Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. czasu to chyba wszystkim brakuje- ogłaszam totalny NIEDOCZAS a leczo wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki prosty przepis, a czyta się bardzo smakowicie, mniam :)A czas to najbardziej chodliwy towar, a nawet bym powiedziała "biegliwy" :))

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam, mniam aż ślinotoku dostałam :) pięknie i smakowicie wygląda :) do spróbowania :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Reni, wpraszam się do Cienie na leczo, co Ty na to?:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja jeszcze dokładam jakiś kawałek kiełbaski dla złamania smaku a reszte robie podobnie jak Ty i jest pychotka.Reniu jeszcze raz dziękuje bardzo za serducha.Pozdrawiam Ewa:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Łatwe, szybkie i smaczne!!! Takie potrawy lubię i jeść i robić:))) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. I TO jest prawdziwe leczo, bez udziwniania i polepszania tego, co samo w sobie jest najlepsze! Ja też tak robię.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda smakowicie:) Ja jeszcze dodaje cukinie i czosnek:):)

    OdpowiedzUsuń
  16. Leczo to jedyna potrawa w której toleruję paprykę:)

    OdpowiedzUsuń
  17. hymm pyszności. Czas no właśnie skąd to brać?

    OdpowiedzUsuń