12 lutego 2011

Cynamonem zapachniało...

..zapraszam na jabłecznik najlepszy na gorąco do herbatki z cytrynką 



SKŁADNIKI:
0.5 kostki margaryny
1 szkl.cukru+ 2 łyżki
3 jajka
0.5 szkl.mleka
1.5 szkl.mąki
1kg.jabłek
opakowanie cukru waniliowego
cynamon
1 małe opakowanie proszku do pieczenia
kilka kropel zapachu arakowego
tłuszcz do wysmarowania blaszki

WYKONANIE:
Do naczynia dodać margarynę,cukier,2 żółtka ,1 całe jajko i dokładnie utrzeć mikserem.Do powstałej masy dodać mleko,mąkę,proszek do pieczenia i zapach arakowy.Wszystko delikatnie wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części

Jabłka utrzeć na tarce

Z dwóch białek ubić sztywną pianę  z dodatkiem 2 łyżek cukru

Pierwszą część ciasta wyłożyć na wysmarowaną blaszkę,na to pianę z białek i na wierzch jabłka.Jabłka posypać cukrem,cynamonem i cukrem waniliowym.Następnie na wierzch położyć drugą część ciasta

Piec około 45 min

Smacznego!


16 komentarzy:

  1. Co jak co, ale jabłeczniki na gorąco uwielbiam!Na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha!! a to jest kruche ciasto czy ucierane?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam!! Uwielbiam ciacha z jabłkami!
    Dziękuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale narobiłaś smaka...aż tu u nie mnie zapachniało.ZJADŁABYM KAWAŁEK :)
    Dziękuję, że zaglądasz do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zaznaczylam i bede piec tylko jablka musze kupic ,mniam,mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Poczęstuję się kawałeczkiem :) Mam ochotę na coś słodkiego, a nie chce mi się piec... dobra jutro upiekę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Biorę kawkę i lecę do Ciebie na ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowite! Ciepła szarlotka z bitą śmietaną... i advocatem... Narobiłaś smaku... Śliczną masz serwetę. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. ślinka cieknie na sam widok :)
    i jak tu trzymać się diety kiedy takimi cudami kusisz :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak nie można robić!!!!Bo tylko człowiek myśli mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Trzeba bedzie jutro sie wybrac na polowanie za takim ciachem. Pewnie "kupne" to nie to samo, ale narobilas mi smaka...

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj, aż u nie zapachniało tym cynamonem!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kusisz pysznościami a ja tu samą kawkę popijam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tak sie nie robi- narobiłaś mi smaka

    OdpowiedzUsuń
  15. Skusiłaś mnie, a zdradź na jaką blachę te proporcje i jaka temp pieczenia? Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń