Uwielbiam paprykę w każdej postaci... idealna do różnego typu sałatek, a także do kanapek. Zawsze paprykę kupowałam gotową w sklepie, ale w tym roku postanowiłam sama zaprawić kilka słoiczków.
Papryka konserwowa
SKŁADNIKI:
3-4 kg papryki
1 duża cebula
dodatki na jeden słoik:
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki gorczycy
1 łyżka oleju
ZALEWA:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 łyżka soli
10 łyżek cukru
PRZYGOTOWANIE:
1. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na paski średniej grubości.
2. Cebulę pokroić na ćwiartki.
3. Do słoików włożyć po kilka kawałków cebuli, ziele, liść laurowy oraz gorczycę.
4. Następnie w słoikach ciasno poukładać paski papryki.
5. Składniki na marynatę zagotować, paprykę zalać gorącą zalewą, do każdego słoika na wierzch wlać po 1 łyżce oleju.
6. Słoiki dobrze zakręcamy i pasteryzujemy 5- 10 min. od momentu zagotowania.
SMACZNEGO!
A na drutach dzierga się...
Pozdrawiam
Aż mi ślinka cieknie! Też uwielbiam paprykę, kiedyś również robiłam przetwory, ale teraz jakoś na to brakuje mi czasu.
OdpowiedzUsuńNa drutach widzę konkretną pracę;)
Pozdrawiam:)
Smakowicie u Ciebie ;) Dzięki za przepis, może zrobię bo prosty i fajny.
OdpowiedzUsuńAle pyszności!
OdpowiedzUsuń