21 sierpnia 2015

Czas na przetwory... papryka konserwowa

Uwielbiam paprykę w każdej postaci... idealna do różnego typu sałatek, a także do kanapek. Zawsze paprykę kupowałam gotową w sklepie, ale w tym roku postanowiłam sama zaprawić kilka słoiczków. 






 Papryka konserwowa

SKŁADNIKI:
3-4 kg papryki
1 duża cebula 

dodatki na jeden słoik:
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki gorczycy
1 łyżka oleju
 
ZALEWA:
5 szklanek wody
1 szklanka octu  10%
1 łyżka soli
10 łyżek cukru

 PRZYGOTOWANIE:
 
1. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na paski średniej grubości.
2. Cebulę pokroić na ćwiartki.
3. Do słoików włożyć po kilka kawałków cebuli, ziele, liść laurowy oraz gorczycę.
4. Następnie w słoikach ciasno poukładać paski papryki.
5. Składniki na marynatę zagotować,  paprykę zalać gorącą zalewą, do każdego słoika na wierzch wlać po 1 łyżce oleju.
6. Słoiki dobrze zakręcamy i pasteryzujemy 5- 10 min. od momentu zagotowania.

SMACZNEGO!

 A na drutach dzierga się...



Pozdrawiam

3 komentarze:

  1. Aż mi ślinka cieknie! Też uwielbiam paprykę, kiedyś również robiłam przetwory, ale teraz jakoś na to brakuje mi czasu.
    Na drutach widzę konkretną pracę;)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie u Ciebie ;) Dzięki za przepis, może zrobię bo prosty i fajny.

    OdpowiedzUsuń